To była runda bonusowa, która kręciła się sama, bez mojego udziału, a ja tylko patrzyłem jak kwota w rogu ekranu rośnie, najpierw powoli, potem coraz szybciej, aż w końcu przekroczyła wszystko, co mogłem sobie wyobrazić. Siedziałem tak z otwartymi ustami, z herbatą, która dawno już wystygła, i gapiłem się na cyfry, które ustawiły się na kwocie, za którą mógłbym spokojnie wyjechać na tydzień nad morze, zatrudnić kogoś do sklepu na zastępstwo i wreszcie odetchnąć. To było nierealne, abstrakcyjne, jakby ktoś nagle przeniósł mnie do innego wymiaru. Przypomniałem sobie wtedy o tym kodzie, który wpisałem na samym początku, o tym
vavada kod promocyjny free spin, który otworzył mi drzwi do tego wszystkiego. Gdyby nie on, może w ogóle bym nie spróbował, może bym przewinął ofertę, uznał, że to nie dla mnie. A tak, dostałem szansę, którą wykorzystałem, może nie umiejętnościami, bo to przecież czysty przypadek, ale samą decyzją, żeby dać sobie szansę.
Nie wiedziałem, co robić. Pierwsza myśl – może to jakaś pomyłka, może system się zawiesił i pokazuje nieprawdziwe dane. Odświeżyłem stronę, zalogowałem się ponownie, sprawdziłem historię transakcji, ale wszystko się zgadzało. Pieniądze były na koncie, prawdziwe, namacalne, choć przecież tylko wirtualne. Siedziałem tak jeszcze długo, patrząc na ten ekran, myśląc o tym, jak bardzo nasze życie zależy od przypadku, od drobnych decyzji, które podejmujemy w ułamku sekundy. Gdybym tamtego wieczoru nie sięgnął po telefon, gdybym nie kliknął w reklamę, gdybym nie wpisał tego kodu – dziś nie miałbym tej historii do opowiedzenia. A teraz, nagle, dostałem od losu prezent, który pozwalał mi na chwilę oddechu, na oderwanie się od tej sklepowej rzeczywistości, która mnie przytłaczała.